fbpx

Számlagyár – csalási rendszer felszámolva!

Számlagyár – csalási rendszer felszámolva!

A magyar hatóságok egy 8 millió eurós (2.870.669.000 Forint) csalási rendszert számoltak fel.  A csalók módszere volt, hogy hiányzó – eltűnt kereskedőket használtak az ügyleteik lebonyolítására. Nemcsak Magyarországon, hanem Horvátországban is folytatták tevékenységüket. Ezzel a „HÉA szabályok” –at sértették meg. (Héa szabályok: Hozzáadottérték-adó)

Meg kell jegyeznünk, hogy 2021. július 1-jén életbe lépnek az elektronikus kereskedelemre vonatkozó új általános forgalmi adó (hozzáadottérték-adó) szabályok. (Az alap irányelv, melynek már több módosítása is megjelent, a 2006/112/EK irányelv.) Az EU e-kereskedelmet érintő csomagja új alapokra helyezi a szabályozást, ezzel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ismertetőt jelentetett meg a honlapján.

Módszerük szerint fiktív szerződéseket használtak a más nem létező kereskedők adatainak használatával.  Megbízásokat adtak szolgáltatások teljesítéséhez, amelyek teljesítéséhez nem rendelkeztek szükséges eszközökkel. A bűnszervezetet az Europol számolta fel. Feltárták, hogy nem léteztek a megadott alkalmazottak, a megadott felszerelések és a helyiségek sem. A cselekmény menete az volt, hogy a kedvezményezett vállalatok fiktív számlákat kaptak, továbbá havonta rendszeresen pénzt utaltak a nem létező kereskedőknek. Az így keletkezett pénzösszeget kivették készpénzben és az utalást kezdeményező cég számára visszaadták.

A hálózat felgöngyölítésében 300 pénzügyi nyomozó és rendőr vett részt.  Ennek eredményeként 100 kereskedést találtak és kilenc gyanúsítottat tartóztattak le, köztük a csoport vezetőjét is. Számtalan bankszámlát fagyasztottak be, továbbá készpénzt és ingatlanokat foglaltak le.

https://www.grcworldforums.com/financial-crime/hungarian-authorities-dismantle-8million-vat-invoice-mills-fraud-scheme/1152.article 2021.04.05.

Terka