fbpx

Péterfalvi: Fennáll a jogsértés gyanúja a józsefvárosi adatkezelési ügyben

Péterfalvi: Fennáll a jogsértés gyanúja a józsefvárosi adatkezelési ügyben

A sajtóban megjelent képek, dokumentumok egyértelműen felvetik a jogsértés gyanúját a józsefvárosi adatkezelési botrányban, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) folytatja az eljárását, függetlenül attól, hogy a rendőrség egy felületesnek tűnő nyomozás után kihátrált az ügyből. Amennyiben olyan tények merülnek fel a NAIH vizsgálat közben, amelyek büntetőeljárást alapozhatnak meg, akkor a hatóság azonnal megteszi a szükséges lépéseket.

Hatósági ellenőrzésként indult az VIII. kerületi ellenzéki kampány csapatának adatkezelési ügye; ez még nem az infótörvény szempontjai alapján folyó eljárás, hanem közigazgatási ügy, aminek két hónapos határideje van. Ezt lezárva kezdődhet meg a hatósági eljárás, aminek 150 nap a határideje – mondta el a Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága (NAIH) vezetője.

A NAIH elnöke a vizsgálatok lezárultáig óvott a prejudikálástól. Péterfalvi Attila hozzátette: az adatvédelmi hatóság törvényi kötelességének megfelelően, a helyi választási iroda bejelentése alapján indított vizsgálatot. Újfent leszögezte: a rendőrség döntése az üggyel kapcsolatos nyomozás megszüntetéséről nem befolyásolja a NAIH eljárását, mert a sajtóban megjelent képek, dokumentumok egyértelműen felvetik a jogsértés gyanúját. Arra is emlékeztetett, hogy az ügy nyilvánosságra kerülését követően a hatóság felszólította az érintetteket az esetleges szabálytalan adatkezelés megszüntetésére és a törvénytelenül rögzített adatok törlésére. Az esetleges szankciók kapcsán elmondta, azokat az EU adatvédelmi rendelete (GDPR) tartalmazza. Azt is elmondta, hogy amennyiben olyan tények merülnek fel a vizsgálat közben, amelyek büntetőeljárást alapozhatnak meg, akkor a hatóság azonnal megteszi a szükséges lépéseket.

Tegnap a rendőrség megszüntette a nyomozást Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármester-jelöltjének kampánycsapata ügyében. A rendőrség indoklása szerint nem merült fel bűncselekmény gyanúja, ezért lezárták a nyomozást a helyi választási iroda feljelentése nyomán, a személyes adatokkal való visszaélés és a választás rendjének megsértése gyanújával indított ügyben. A rendőrség bejelentését követően az ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András sajtótájékoztatóján azt mondta: szeretnének információt kapni arról, milyen indokkal szüntették meg a nyomozást, de a választási iroda állítása szerint nem áll velük szóba. Nem tudják azt sem, hogy tesznek-e jogi lépéseket. A helyi választási iroda részéről lapunknak úgy nyilatkoztak: panaszt tesznek az eljárás megszüntetése ellen. „Azt szeretnénk, ha az eljárás mindenki számára megnyugtatóan tisztázná, mi történt az ügyben” – közölték.

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy az ellenzéki kampánycsapat egyik csalódott tagja – mivel szerinte törvénysértés-gyanús esetek történtek – olyan fotókat, beszámolót és a kampánycsapat vezetője, Udvarhelyi Tessza által egy zárt Facebook-csoportban közölt, majd rövid időn belül eltávolított képet és szöveget juttatott el szerkesztőségünkbe, amely alapján gyanítható, hogy a VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt kampánycsapata törvénytelenül rögzítette a választói ajánlásokat. Udvarhelyi Tessza akkor úgy reagált, mindent a magyar és európai adatvédelmi szabályoknak megfelelően tesznek. A BRFK feljelentés alapján szeptember 10-én választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Ennek keretében Pikóék kampányközpontjában házktutatást is tartottak, igaz csak több nappal a gyanús Facebook-bejegyzés és lapunk ezzel kapcsolatos cikke után.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke akkor a konkrét eset kapcsán úgy nyilatkozott: „amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, nemcsak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul”. A NAIH elnöke azt is hangsúlyozta: a jogszabályok tiltják az adatok rögzítését, az bűncselekmény, az ajánlóíveket kizárólag a kellő számú aláírások összegyűjtésére lehet használni. A gyanús eset kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábban a VIII. kerület polgármestere visszalépésre szólította fel Pikó Andrást, csakúgy, mint Sára Botond józsefvárosi fideszes polgármester, aki szerint a „legdurvább csalás” történt.

Forrás

admin