fbpx

Már megint a Facebook, elképesztő adatokat szivattyúz be…

Már megint a Facebook, elképesztő adatokat szivattyúz be…

A Privacy International felfedte a világ néhány legnépszerűbb applikációjának kétes gyakorlatát.

A tesztelt 36 alkalmazás közül azt tapasztaltuk, hogy 61%-uk automatikusan továbbítja az adatokat a Facebook-nak, amikor a felhasználó megnyitja az alkalmazást. Ez akkor is megtörténik, ha a felhasználó nincs bejelentkezve, vagy akár még ha nincs is Facebook fiókja. Megállapítottuk azt is, hogy ezek az alkalmazások a szokásos módon hihetetlenül részletes és esetenként érzékeny személyes adatokat küldenek Facebook-nak.

Ez a megosztás a Facebook szoftverfejlesztési készletén (SDK) keresztül történik. Ezek olyan szoftverfejlesztő eszközök, amelyek felhasználhatók egy adott alkalmazás fejlesztésére. A Facebook egy 2018. december 29-én küldött e-mailben ismertette termékük működését:

„A fejlesztők olyan elemzéseket kaphatnak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megértsék, a felhasználók mit szeretnek az alkalmazásukban, majd idővel a kapott eredmények alapján javítani tudják a hibákat, vagy tovább fejleszthetik azt. A programozók a Facebook szolgáltatásait is felhasználhatják az alkalmazásban végbemenő fizetések kezelésére. A felhasználó előzetes hozzájárulásával a Facebook ezeket az adatokat felhasználhatja személyre szabottabb hirdetések megjelenítésére is. ”

A Facebook rendszeresen fogad felhasználói adatokat nem regisztrált és kijelentkezett emberektől is a Facebook Business Tools segítségével. Például minden olyan webhely, amely használja a Facebook „Tetszik” gomb kiegészítést, vagy a Facebook pixel-t, automatikusan ilyen adatokat küld tovább a Facebook-nak.

Az ilyen alkalmazások nemcsak a havi ciklusokra vonatkoznak. Amint azt a Coding Rights kutatásaikban kimutatták, a Menstruapps – Hogyan csinálj pénzt a ciklusodból (mások számára), információkat gyűjt az egészségedről, szexuális életedről, a hangulatodról, stb – mindezt cserébe azért, hogy elmondják, a hónapban melyik napon vagy a legtermékenyebb, vagy mikor esedékes a következő ciklusod dátuma. Ezekkel az alkalmazásokkal kikerülő adatok valószínűleg olyan információk, amelyeket nem szívesen osztanál meg bárkivel.

Forrás

admin