fbpx

Kriptovaluta és a pénzmosás tendenciái

Kriptovaluta és a pénzmosás tendenciái

270 szolgáltatói betétes „a világ összes kriptovaluta pénzmosásának 55% -át teszi ki”

A hatóságok hathatós intézkedéseinek köszönhetően munkájukkal nagyban akadályozzák a kiberbűnözők tevékenységét, melynek során a kritovalutát készpénzre konvertálják.

A Chainanalysis 2021. évi Crypto Crime Report- jából kiderült, hogy 2020-ban 270 szolgáltatói betétes tette ki az illegális kriptovaluta-alapok 55% -át. 1,3 milliárd dollár mosott pénzeszközt kaptak. Van azonban egy mindössze 24 tagú, kisebb csoport, amely e művelet révén több mint 500 millió dollárt kapott.

A Chainanalysis szerint ez a szám meghaladja a 2019 évi tevékenységüket. Az illegális kriptovaluta forgalmazók is sokkal nagyobb figyelmet fordítanak azokra a betétesekre, amelyek évente 1 és 100 millió dollár közötti kriptovalutát vesznek.

A láncelemzés szerint a betéti címek közül sok olyan, amelyik egy harmadik fél (kiberbűnözők) részére pénzmosási szolgáltatást nyújt. Ezek a szolgáltatások gyakran „beágyazott szolgáltatások”, vagyis nagyobb központokban működnek.

Azt a megállapítást tette az elemzés, hogy vélhetően az illegális kriptovalutát forgalmazó betétcímek növekvő koncentrációja arra enged következtetni, hogy a kiberbűnözők bizalma egyre inkább nő a tőzsdén kívüli ügynökök és a pénzmosásra szakosodott egyéb szolgáltatások kis csoportja irányába. S itt jön be az az igény, hogy a hatóságok mind összefogottabban, mind kifinomultabb technikákkal próbálják ezt a tevékenységet  megakadályozni.

https://www.grcworldforums.com/financial-crime/270-service-deposit-addresses-account-for-55-of-all-cryptocurrency-money-laundering-globally/880.article  2021.02.16.

Terka