fbpx

Feljelentések célkeresztjében… MTI hír

Feljelentések célkeresztjében… MTI hír

Önkormányzati adatvédelem: feljelentések célkeresztjében – rengeteg még a tennivaló.

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség (nem reprezentatív) felmérése szerint az önkormányzatok 12%-a teljesítette a GDPR előírásait, 71%-a valamilyen formában elkezdte az adatvédelmi kötelezettségek teljesítését, 17% hamarosan kezdi.
A 2018. május 25-étől kötelező előírások teljesítése komoly feladat elé állítja az önkormányzatokat, a várható büntetések nagyságrendje számottevő.
Az önkormányzatok kényes helyzetben vannak, hisz a települések életének, működésének minden szegmense valamilyen formában hozzájuk tartozik, így rendkívül sokféle adatot kell kezelniük.
Adatvédelmi szakemberek jelzései szerint az önkormányzatoknál is komoly erőforrásokat köthet le az elégedetlen ügyfelek „bosszúja” a személyes adatokról való rendelkezések jogával való élés, vagy az adatvédelmi hatóságnál tett feljelentések sora.
Ezt elkerülendő olyan adatvédelmi politikát kell kialakítani, amely megelőzi-kezeli ezeket a kiemelkedően fontos kérdéseket.
Az önkormányzatoknak kötelező adatvédelmi tisztviselőt kinevezni, de ez nem elég, az önkormányzatok meghatározó vezetőinek is ismernie kell az adatvédelmi eljárásokat.
Ilyen képzéseket, szakmai tréningeket támogat a Nemzeti Adatvédelmi Szövetség, a cél az önkormányzatok adatvédelmi tudatosságának erősítése és a tisztességes szakmai háttér megalapozása.
Nemzeti Adatvédelmi Szövetség
www.nadat.hu

admin