fbpx

E-adatvédelmi szabályozás

E-adatvédelmi szabályozás

Az EU tagállamai megállapodnak az e-adatvédelem szabályozásával kapcsolatos tárgyalási irányvonalról. Közös álláspontot alakítanak ki az e-adatvédelmi rendeletről, amely lehetővé teszi az EU elnökének, hogy tárgyalásokat kezdjen a parlamenttel, a rendelet végleges szövegéről. 

Az egész EU-ra kiterjedő rendelet- amely felváltja a hatályos e-adatvédelmi irányelvet-, célja, hogy a web alapú e-mail és üzenetküldő szolgáltatásokat, valamint az internetes hangátviteli protokollokat olyan adatvédelmi szabályok hatálya alá vonná, amelyek korábban csak a távközlési szolgáltatókra vonatkoztak.

A Tanács ajánlásában olvasható, hogy a fő szabály, hogy az elektronikus kommunikációs adatok bizalmasak lesznek. Tilos bármilyen beavatkozás, beleértve az adatok meghallgatása, nyomon követése és feldolgozása a végfelhasználótól eltérő személyeken kívül bárkinek, kivéve, ha ezt az e-adatvédelmi rendelet megengedi. Az Európai Tanács megállapodott abban, hogy a rendelet kiterjed a metaadatokban (másodlagos adatok, adat az adatról) megadott, s fellelhető olyan adatokra is, ami például a kommunikáció helyére, idejére és címzettjére vonatkozik. A szabályok az interneten keresztül, a nyilvános hálózatokon keresztül továbbított gépek közötti adatokra is vonatkoznak.

A javasolt terv bizonyos esetekben engedélyezi az elektronikus hírközlési adatok beleegyezés nélküli feldolgozását, például a rosszindulatú programok vagy vírusok jelenlétének ellenőrzését. Ez a megengedés lehetővé tenné a hozzáférést azokban az esetekben is, amikor ez a bűncselekmények megelőzéséhez, kivizsgálásához, bűnügyek felderítéséhez vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzéséhez szükséges.  Javaslat szerint erre a tagállamok saját törvényeikben térhetnének majd ki, ott kerülne ez pontosításra.

Eközben a meglévő e-adatvédelmi irányelv decemberi változásai továbbra is aggodalomra adnak okot, amelyek kiterjesztették az adatvédelmi szabályok alkalmazási körét az „over-the-top” alkalmazásokra. További vitás és aggodalmat felvető dolog, hogy a gyermekek online bántalmazása hogyan akadályozható meg. Tervek szerint a módosítások megszüntetik a felhasználók tartalmát vagy adatait feldolgozó szolgáltató kifejezett jogalapját. „Ez a patthelyzet már komoly hatással van a jelentésekre” – mondta Najat Maalla M’jid, az ENSZ főtitkárának a gyermekek elleni erőszakkal foglalkozó különleges képviselője.   Az Európai Bizottság vitát javasolt ennek a kérdésnek a megoldására. Az EU azt mondta, hogy 2021 második negyedévében törvényt fog előterjeszteni a gyermekek online szexuális zaklatásának kezelésére.

https://www.grcworldforums.com/data-protection-and-privacy/eu-member-states-agree-negotiating-stance-for-eprivacy-regulation/854.article 2021.02.16.

Terka