fbpx

Adatvédelem gyermekeknek – felnőttek felelőssége – kulcsocska a net világához

Adatvédelem gyermekeknek – felnőttek felelőssége – kulcsocska a net világához

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség kiemelten elkötelezett a gyermekek védelme, adatvédelme ügyében.
Az Adatvédelmi Hatóság ezirányú elkötelezettsége is már évekkel ezelőtt látható volt, komoly erőfeszítéseket tettek a felvilágosítás érdekében.
Dr Péterfalvi Attila egy rendezvényen elmondta, hogy a NAIH a 10 év alatti kisgyermekekre is gondol. Egy kiadványt készített, melyben arra tesz kísérletet, hogy feltérképezze azokat a
veszélyforrásokat, amik az óvodás- és kisiskolás korosztály magánéletét, személyes adatainak védelmét és ezáltal egészséges fejlődését leginkább károsíthatja.
A szülő ebben is a legerősebb minta – a nethasználat szabályaira elsősorban a szülőnek kell a gyereket oktatni, nevelni, ezért először neki kellene megfelelő módon tájékozódni, majd a mikrokörnyezetben a szabályokat felállítani. Legjobb, ha a szülők a gyerekkel együtt fedezik fel ezt a világot és nem csak a külső kontrollt gyakorolják. A biztonságos internetezést csak a gyakorlatban lehet megtanulni és ebben az összes netezőnek felelőssége van – hiszen ők azok, akik kialakítják, kialakíthatják a saját kultúrájukat.
A teljes kiadvány itt tekinthető meg:

admin