fbpx

A lengyel adatvédelmi hatóság bírsága a varsói Smart Citiesnek

A lengyel adatvédelmi hatóság bírsága a varsói Smart Citiesnek

Először is tisztázzuk, mi is az a Smart Cities kifejezés! Azon településeket neveznek így, melyek a kor kínálta technológiát úgy használják az ott élők életminőségének a jobbá tételére, hogy közben a természeti erőforrásokkal is ésszerűen gazdálkodnak. Harmóniát teremtve a fizikai, a szellemi és digitális világ legfrissebb alkalmazásaiban. Ezek a városokat okos város, digitális város, intelligens város néven is szokták emlegetni.

A lengyel Személyes Adatvédelmi Iroda (UODO) 3.000 EUR bírságot (közel 1 millió forint) szabott ki a varsói székhelyű Smart Cities társaság irodájára miután a társaság nem működött együtt, s a Hatóság megkeresésére nem reagált. Nem biztosított hozzáférést számára szükséges adatokhoz és nem adott lehetőséget egyéb információk megszerzéséhez sem.

Az UODO, mint felügyeleti hatóság figyel a GDPR 51. cikkének betartására saját terültén. Joga van ezáltal ahhoz, hogy bekérje az adatkezelőtől és az adatfeldolgozótól is a szükséges információkat.

Az UODO nem tudta az ellenőrzését lefolytatni az együttműködés elmulasztása miatt, ezért fordulhatott elő, hogy e cselekményre tekintettel bírság kiszabására került sor.

https://edpb.europa.eu/news/national-news/2021/polish-dpa-fines-smart-cities-another-fine-lack-cooperation-personal-data_en  – 2021.02.09.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Okos_v%C3%A1ros  -2021.02.09.

Terka