fbpx

A Facebook és az Instagram letiltja egyes funkcióit Európában

A Facebook és az Instagram letiltja egyes funkcióit Európában

Az Európai Unió területén élő emberek számára egy ideig a  Facebook letiltja a Messenger és Instagram alkalmazásainak számos funkcióját. Ennek célja, hogy megbizonyosodjon arról, hogy e funkciók megfelelnek-e az adatvédelmi szabályok változásának, ugyanis 2020. december 21-től az üzenetküldő alkalmazások az e-adatvédelmi irányelvként ismert uniós szabályok hatálya alá tartoznak.

A Facebook az életbelépő irányelv miatt úgy döntött, hogy kikapcsol több interaktív lehetőséget, és csak egy alapvető üzenet szolgáltatást kínál addig, amíg vissza nem tudja adni az extrákat.

A kikapcsolandó eszközök között szerepelnek 

  • a Messengeren folytatott csevegési közvélemény-kutatások
  • a barátok becenevének beállításának lehetősége
  •  a kiterjesztett valóságos arcszűrők megosztása az Instagram közvetlen üzenetén keresztül 

A Facebook szándéka szerint ennél még több funkció kerül kikapcsolásra, de ezek listáját azért nem tette közzé, mert tervei szerint ezt a vizsgálatot követően rövid időn belül vissza is kapcsolja a felhasználók számára. Az Instagram és a Messenger alapvető funkcióinál nem is lehet ezt a beavatkozást érzékelni, s a kikapcsolás is szakaszosan fog történni. 

Az üzemeltetők úgy vélik, hogy a fent felsorolt funkciók alkalmazásakor a cégek nem tettek lépéseket, hogy az összhangban legyen a GDPR új előírásaival. Ezt a javítást, és rendbetételt úgy próbálják zökkenőmentessé tenni, hogy közben egy régebbi alkalmazást vissza állítanak, ami persze nem fogja mindazt tartalmazni, amit az új tudott, de mégis a felhasználók ne maradjanak le ezekről a lehetőségekről. 

Cél az e-adatvédelmi irányelvnek, hogy a használat során ne tehessenek meg bármit a felhasználók feltöltött adataival, továbbá, hogy ne lehessen a kommunikáció és a metaadatokat lehallgatni, vagy megfigyeléseket folytatni anélkül, hogy az érintett ebbe előre bele nem egyezik.

Az elmúlt hetekben például a Google Gmail arra késztette a felhasználókat, hogy válasszák ki az „intelligens szolgáltatásokat”, például a mondat-előrejelzést, amely a szöveg beolvasását igényli. Most, hogy az e-adatvédelmi irányelv a Facebookra, valamint a hagyományos telekommunikációs vállalatokra is vonatkozik, találkozhatunk azzal, hogy több alkalmazás frissíti házirendjét vagy korlátozza a funkciókat, felkínálja a funkciók ismételt elfogadását, alkalmazását. Mindez a már életbe lépett e-adatvédelmi irányelveknek való megfelelés miatt történik, mely optimizmusra ad okot. 

Cikk: https://www.bbc.com/news/technology-55350795  2021.01.25.

Terka