fbpx

A Facebook nemcsak az adataidat, hamarosan a gondolataidat is ellenőrzi

A Facebook nemcsak az adataidat, hamarosan a gondolataidat is ellenőrzi

Semmi különös, hamarosan a gondolatainkkal is visszaél a Facebook…
A Facebook bejelentette, hogy megvásárolja a Ctrl-labs egy new yorki székhelyű startupot, amely olyan csuklópántot fejlesztett ki, amely az agyi- és izomjelzéseket gépi értelmezhető parancsokká alakítja. Az akvizíció még nem zárult le, és a feltételeket nem tették nyilvánosságra. (A CNBC megközelítőleg 1 milliárd dollárral köti le az üzletet, a felét a Facebook által fizetett összegből, hogy 2014-ben megvásárolja az Oculus VR virtuális valóság társaságot.) A Menlo Park társaság azonban azt mondta, hogy a Ctrl-laboratóriumokat a Reality Labs divízióba tervezi szétosztani, amelynek fő munkája a virtuális és kibővített valóság technológia.

A Ctrl-labs vezérigazgatója és társalapítója, Thomas Reardon csatlakozik a Facebook-hoz, mint a többi alkalmazott is. Az akvizíció előtt a Ctrl-laboratóriumok 67 millió dollárt gyűjtöttek be a befektetőktől, amelyek között szerepel a GV (a Google kockázati tőkéje), az Amazon Alexa Fund, a Lux Capital, a Spark Capital, a Matrix Partners, a Breyer Capital és az Fuel Capital.

„Tudjuk, hogy vannak természetesebb, intuitívabb módszerek az eszközökkel és a technológiával való interakcióra. És szeretnénk beépíteni őket”
Andrew Bosworth: „Ezért vállaltuk, hogy megvásároljuk a Ctrl-laboratóriumokat. Csatlakoznak a Facebook Reality Labs csapatunkhoz, ahol reméljük, hogy ilyen méretű technológiát építünk fel, és gyorsabban bejuttatjuk a fogyasztói termékekbe. ”

Az üzlet azután jött létre, hogy a Ctrl-labs bejelentette, hogy megvásárolta a Myo-hoz kapcsolódó szabadalmakat , az North (korábban Thalmic Labs) által készített hordható anyaggal, amely lehetővé teszi a robotika és a PC vezérlését gesztusok és mozgások révén. Abban az időben Josh Duyan , a Ctrl-labs stratégiai tisztviselő azt mondta, hogy ezek elősegítik a Ctrl-labs fejlesztői eszközeit, és megteremtik a felszíni EMG-vezérlő iparági szabvány sarokkövét, mielőtt a vállalat fejlesztőkészlete kibővített rendelkezésre áll.

A Ctrl-laboratóriumokat Reardon, Patrick Kaifosh és Tim Machado alapította, akik neuro-tudományi doktorátusaikat a Columbia Egyetemen szerezték. (A Columbiaba való jelentkezés előtt a Reardon vezette a Microsoft egyik projektjét, amely Internet Explorer lett.) A cég prototípusa – a Ctrl-kit – két részből áll: egy vezeték nélküli rádióval felszerelt nagy óra méretének körülbelül egy házból és egy rögzített alkatrészből áll. elektródákkal, amelyek tovább ülnek a kar fölött. A mellékelt SDK beépített JavaScript és TypeScript eszközlánccal és előre beépített demókkal együtt szállítva, és a programozás nagyrészt a WebSockets segítségével történt.
A Ctrl-kit végleges változatának egy darabból kellett lennie.

A Ctrl-kit felhasználja az EMG-t arra, hogy a mentális szándékot (vagyis a gondolatot) gyakorlatilag megvalósítsa. Tizenhat elektróda figyeli a motoros neuronjeleket, amelyeket a motoros egységek izomrostjai felerősítenek, amelyekből mérik a jeleket, és – a Google TensorFlow segítségével képzett AI algoritmusok segítségével – megkülönböztetik az egyes idegek egyes impulzusait.

A rendszer az izmok mozgásától függetlenül működik. Az olyan agyi aktivitási mintázat létrehozásához, amelyet a Ctrl-labs technológiája képes felismerni, csak egy neuron legyûjtése szükséges egy axon lefelé, vagy pedig az, amit az idegtudósok „akciópotenciálnak” hívnak. az agy elektromos aktivitását méri a fejbőrrel érintkezve. Az EMG-készülékek a motoros idegsejtek tisztább, tisztább jeleiből származnak, és ennek eredményeként csak a szoftver gépi tanulási modelljének pontossága és az érintkezők bőrhöz való szoros hatása korlátozódik.

Nem nehéz elképzelni, hogy a Ctrl-laboratóriumok kiegészítő technológiát kínálnak, amelyet a Facebook aktívan fejleszt. Ez év elején a Facebook frissítést nyújtott az agy-számítógép interfész projektjével kapcsolatban, amelyet 2017-ben az F8 fejlesztői konferenciáján mutatott be előzetes terveivel. A Nature Communications folyóiratban közzétett cikkben a kaliforniai egyetem tudóscsoportja San Francisco, a Facebook Reality Labs támogatásával – a Facebook kibővített valóság és a virtuális valóság kutatására és fejlesztésére szolgáló pittsburgh-i részlege – olyan prototípusos rendszert írt le, amely képes olvasni és dekódolni a vizsgálati alanyok agyi aktivitását, miközben beszélnek.

A videojátékok azonban régóta az alkalmazások listájának tetején éltek, a Ctrl-labs elvárásainak korai alkalmazottaitól elvárták, különösen a virtuális valóság játékát, amelyek a vállalat szerint természetesen illeszkednek az EMG által biztosított elképesztő élményekhez. (Képzelje el, hogy egy kézmozdulattal átugorja a leltár képernyőjét, vagy repül, csak arra gondolva, hogy milyen irányba szeretne repülni.) És nem sokkal ezelőtt a Ctrl-labs bemutatott egy virtuális billentyűzetet, amely az ujjak mozgását a PC-bemenetekre térképezi fel, lehetővé téve a felhasználó számára az üzenetek gépelését azáltal, hogy ujjhegyükkel megérinti az asztallapot.

„Az ilyen technológia új kreatív lehetőségeket nyithat meg és újraképzelheti a 19. századi találmányokat a 21. századi világban” – írta Bosworth. „Így néz ki egy nap a VR és AR interakciónk. Megváltoztathatja az összeköttetés módját. ”
A Ctrl-labs az év elején csatlakozott a nonprofit konzorciumhoz, a Khronos Group OpenXR munkacsoportjához, amely jogdíjmentes API- és eszközréteget kíván létrehozni a virtuális valóság és a kibővített valóság alkalmazásokhoz. A szabvány ideiglenes verzióját (0.9-es verziója) márciusban adták ki, olyan cégekkel, mint AMD, Arm, Google, Microsoft, Nvidia, Mozilla, Qualcomm, Samsung, Valve, Unity, LG, Epic Games, HP, HTC, Intel, MediaTek , A Razer és a Unity Technologies, hozzájárulva annak fejlesztéséhez és megvalósításához.
Forrás1: http://www.magyartudat.com
Forrás2: https://venturebeat.com

admin