fbpx

Az ír biztos figyelmeztet az adatvédelmi törvény fellazulására

Az ír biztos figyelmeztet az adatvédelmi törvény fellazulására

Írország adatvédelmi biztosa, Helen Dixon arról beszélt, hogy milyen veszélyek rejlenek abban, ha az adatvédelmi szabályozásokat más ügyek megoldására használják fel, és abszolút minden törvényévé válik.

Dixon, az ország Adatvédelmi Bizottságának (DPC) éves jelentésében kifejtette azt, hogy az irodához beérkezett panaszoknak egyre inkább jellemzője, hogy olyan kérdéseket vetnek fel, amelyeknek valójában semmi köze az adatvédelemhez. Példaként említette a munkahelyi problémákat, az építkezéseket, az orvosi kezelést, a kapcsolatokat, a szomszédok parkolását és azt, hogy a gyermekkel hogyan bántak az iskolában.

A DPC érdemi és hatékony eredményeket mutat fel azokban az esetekben, amikor azonosítható adatvédelmi probléma észlelhető a beérkezett panaszból.  Azonban aggodalmát is kifejezi amiatt, hogy a beérkezett panaszok összmennyisége – amelyek közül egyre több nem tár fel azonosítható adatvédelmi kérdést – sok egyén azon vágyát tükrözi, hogy hozzájuthasson egy független és könnyen hozzáférhető, költségmentes vitarendezési szolgáltatáshoz.

A DPC, bármennyire is empatikus a felvetett kérdésekben, nem működhet törvényi hatáskörén túl. Felhívta a figyelmet arra is, ami egy rossz irányba mutató tendencia. Nevezetesen olyan szervezetek vagy magánszemélyek tevékenységét is megfigyelték, akik megpróbálnak visszaélni az EU Általános Adatvédelmi Rendeletével (GDPR) más problémák elhallgatása vagy folytatása érdekében.

Sokakban valódi zűrzavar lehet abban, hogy a GDPR hogyan és hogyan nem alkalmazható, hiszen néha – vagy szinte soha – az esetek egyszerűen nem fekete-fehérek.

Dixon ezen jelentésben beszámolt az előző évről is. Látható, hogy az ír DPC tavaly 10 151 ügyet intézett, ami 8,7% -os növekedést jelent az előző évhez képest. A tárgyalt kérdések között szerepelt a személyes adatokhoz való hozzáférés biztosítása, a túlzott személyes adatgyűjtés, valamint a személyes adatok jogosulatlan és felesleges közzététele harmadik fél felé.

A GRC Világfórumai korábban arról számoltak be, hogy az ír DPC több forrást kért a megnövekedett esetszámok kezelésére.  Az adatvédelem terén a lezárt évet értékelve látható, hogy a munkajogi vitákkal kapcsolatos ügyek továbbra is erősen képviseltetik magukat a beérkezett panaszok körében.

https://www.grcworldforums.com/data-protection-and-privacy/irish-commissioner-warns-against-data-protection-law-dilution/950.article 2021.02.28. 

Terka