fbpx

All posts by admin

Március 20-21 – GDPR társasházkezelőknek, cégeknek – webkamerák és adatvédelem

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség és a Budapesti Műszaki Egyetem Mérnöktovábbképző Intézete az elmúlt képzésekhez hasonlóan márciusban is felkészítést tart a GDPR-ről, az adatvédelem alkalmazásáról.
Péterfalvi Attila a NAIH elnöke is előadást tart.
Párhuzamosan az önkormányzati képzéssel, a társasházaknál és cégeknélis kiemelten fontos az adatvédelem, hisz számos érzékeny pontja lehet az adatkezelésnek, így a kamerák elhelyezése, a tájékoztatók, az erre vonatkozó adatvédelmi szabályzatok, a felvételek rögzítése, a hozzáférhetőség, a felvételek őrzése, megsemmisítése, kiadása, további személyes adatok kezelése, ezek nyilvántartása, felsorolni is nehéz hány kapcsolódási pontot kell figyelni és kezelni.

A képzés

-első napján GDPR jog, adatvédelem alapjai, konkrét példák, aktualitások és az adatvédelmi szabályzat bemutatása lesz a témakör

-második napján a GDPR a gyakorlatban,informatika és adatvédelem, a társasházkezelők és a lakók közötti konfliktusok, segédanyagok bemutatása, tűzfalak és vírusirtók, a nap végén sikeres vizsga esetén tanúsítvány átadása.

A képzés tematikája: az alap jogi tudnivalókkal indulva a gyakorlati tennivalók és az egyre bonyolultabb élethelyzetek kezelése, dokumentálása, elemzése során a konkrét megoldások felé haladunk.

Jelentkezés

Adatvédelmi tájékoztató

2019 március 20-21 Webkamerák, adatvédelem képzés önkormányzatoknak

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség és a Budapesti Műszaki Egyetem Mérnöktovábbképző Intézete az elmúlt évi képzésekhez hasonlóan márciusban is felkészítést tart az önkormányzati vezetőknek és az adatvédelemmel megbízott munkatársaknak.

Dr Péterfalvi Attila is előadást tart.

A képzés kiemelt témaköre a térfigyelő kamerák.

– 20-án GDPR jog, adatvédelem alapjai, önkormányzati példák, aktualitások és az adatvédelmi szabályzat bemutatása lesz a témakör

-21-én a GDPR a gyakorlatban, önkormányzati gyakorlatok, informatika és adatvédelem, az önkormányzat és a lakosság közötti konfliktusok, segédanyagok bemutatása, tűzfalak és vírusirtók, a nap végén sikeres vizsga esetén tanúsítvány átadása.

A képzés tematikája: az alap jogi tudnivalókkal indulva a gyakorlati tennivalók és az egyre bonyolultabb élethelyzetek kezelése, dokumentálása, elemzése során a konkrét megoldások felé haladunk.

Jelentkezés
adatvédelmi tájékoztató

Közlemény a GDPR sablonokról

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség közleménye: Az olcsó GDPR sablonok alkalmazása hamis biztonságérzetet ad

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség felhívása adatvédelmi sablonok alkalmazásáról.
A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség felhívja az adatvédelem hatálya alá tartozó szervezeteket, hogy 2018 május 25 – a GDPR bevezetése óta – egyre több szervezet ajánlja tagjainak az olcsón letölthető sablonok használatát.
Ezek a sablonok magukban nem elegendőek ahhoz, hogy bárki elkészítse a saját cége, szervezete számára a GDPR megfelelést. Nem elegendő ahhoz, hogy alkalmazni tudja a jogszabály követelte teendőket.
A GDPR legfontosabb kiindulópontja a képzés, megismerni a jogszabályt, megismerni az adatok kezelését, feltérképezését, a kockázatelemzést, érdekmérlegelést, alkalmazni az adott szervezetre és folyamatosan rögzíteni a napi eseményeket, incidenseket, újabb adattartalmakat.
Ezen tudás nélkül hamis biztonságérzetet ad egy sablon kitöltése, mert a GDPR ennél sokkal több, – és sokkal több a követelmény.
Kérjük a különböző cégeket, szervezeteket, civileket, hogy adatvédelmi sablonok alkalmazására ne biztassák tagjaikat, munkatársaikat, mert ez hamis biztonságtudatot ad és a GDPR elvárásainak nem felel meg.

Nemzeti Adatvédelmi Szövetség
nadat.hu
[email protected]
A teljes MTI OS cikk: http://os.mti.hu/hirek/143644/a_nemzeti_adatvedelmi_szovetseg_kozlemenye

Február 12-13: Önkormányzati adatvédelmi képzések

2019 február 12-13 BME

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség és a Budapesti Műszaki Egyetem Mérnöktovábbképző Intézete az elmúlt évi képzésekhez hasonlóan februárban is felkészítést tart az önkormányzati vezetőknek és az adatvédelemmel megbízott munkatársaknak a GDPR bevezetésének és alkalmazásának teendőire.

A képzés

-első napján GDPR jog, adatvédelem alapjai, önkormányzati példák, aktualitások és az adatvédelmi szabályzat bemutatása lesz a témakör

-második napján a GDPR a gyakorlatban, önkormányzati gyakorlatok, informatika és adatvédelem, az önkormányzat és a lakosság közötti konfliktusok, segédanyagok bemutatása, tűzfalak és vírusirtók, a nap végén sikeres vizsga esetén tanúsítvány átadása.

A képzés tematikája: az alap jogi tudnivalókkal indulva a gyakorlati tennivalók és az egyre bonyolultabb élethelyzetek kezelése, dokumentálása, elemzése során a konkrét megoldások felé haladunk.

Vezető előadók a Nemzeti Adatvédelmi Szövetség által felkért szakemberek:

Dr. Kákonyi Áron GDPR szakértő, adatvédelmi tisztviselő és adatvédelmi előadó

Vojcskó János A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség elnöke, Cégkivonat.hu ügyvezető

Békési Béla MIÉSZ elnök

Kaszap Alfréd Információbiztonsági felelős, CISA -ISACA, Certified GDPR Manager

Dr Pécsi Szilvia önkormányzati adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tisztviselő

További infók a BME honlapjáról:

Ismét GDPR képzés a Nemzeti Adatvédelmi Szövetség szervezésében


További részletek:

Regisztráció

Adatlopás német politikusoktól

Csaknem ezer közszereplő, főleg politikusok személyes adatait érinti Németországban az a nagyszabású adatlopás, amely a napokban derült ki. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vasárnap az eset teljes körű kivizsgálását és a nyomozás eredményeinek nyilvánosságra hozatalát ígérte.

Összesen 994 magasrangú személyt érintő adatlopásból 50 esetben érzékeny személyes információkat, családtagokkal folytatott üzenetváltásokat, nyaraláson készült felvételeket is szereztek, és mindet közzétették egy Twitter-oldalon.
Folytatás>>
Forrás:HVG

MI AZ EU-USA ADATVÉDELMI PAJZS?

Mi az EU-USA adatvédelmi pajzs, és miért van szükségünk rá?
Az Európai Uniót (EU) és az Egyesült Államokat (USA) szoros kereskedelmi kötelékek fűzik
össze. A személyes adatok továbbítása a transzatlanti kapcsolatok fontos és szükséges része,
különösen napjaink globális digitális gazdaságában. Sok tranzakcióhoz személyes adatokat,
például nevet, telefonszámot, születési dátumot, lakcímet, e-mail címet, hitelkártyaszámot,
társadalombiztosítási vagy alkalmazotti azonosítót, bejelentkezési nevet, nemre vagy családi
állapotra vonatkozó adatokat vagy egyéb, azonosítására alkalmas információkat gyűjtenek és
használnak fel. Előfordulhat például, hogy az adatok gyűjtését az EU-ban egy amerikai
vállalat fiókirodája vagy üzleti partnere végzi, majd továbbítja őket és ezek az adatok az
Egyesült Államokban kerülnek felhasználásra.
Ez történik például akkor is, amikor online vásárolunk árut vagy szolgáltatást, közösségi
médiát vagy felhőalapú adattárolási szolgáltatást használunk, vagy olyan uniós székhelyű
vállalatnál vagyunk alkalmazásban, amely egy amerikai vállalattal (például az
anyavállalatával) végezteti a személyes adatok kezelését. Az uniós jog előírja, hogy a
személyes adatoknak az Egyesült Államokba való továbbításuk után is magas szintű
védelemben kell részesülniük.
Erre hozták létre az EU-USA adatvédelmi pajzsot. Az adatvédelmi pajzs akkor engedi meg a
személyes adatok továbbítását az EU-ból egy amerikai vállalathoz, ha az amerikai vállalat a
személyes adatok kezelése (például felhasználása, tárolása és továbbadása) során szigorú
adatvédelmi szabályok és biztosítékok szerint jár el. Az adatok számára biztosított védelem
független attól, hogy uniós állampolgár adatairól van-e szó vagy sem.
Folytatás>>>
Forrás: naih.hu Adatvédelmi Hivatal

GDPR képzés polgármestereknek, jegyzőknek, munkatársaknak.

A jegyző és a polgármester felelőssége a naprakész adatvédelem.

Hogyan kezdje el egy önkormányzat?
Milyen teendői vannak?
Az egyik legfontosabb, hogy a dolgozók megértsék és támogassák az új eljárásokat.
Bevezető a GDPR világába, hogyan kezdje egy önkormányzat?–ez a kiinduló, kapaszkodó az önkormányzati vezetőknek, melynek a lényege, hogy megismerjék a jogszabályt, átlássák a feladatokat és képesek legyenek az első lépéseket megtenni a GDPR politika megalkotásához, partnerek legyenek a közös munkában.
Erről szól a januári kétnapos képzés.
Az önkormányzati dolgozók oktatása-felkészítés a teendőkre, a jó gyakorlatra, megértsék és támogassák azokat az elvárásokat, amelyek betartása személyes felelősségük, megértsék az eljárások súlyát, megismerjék teendőiket.
Amennyiben több önkormányzat összefog, közös dolgozói képzést jóval költséghatékonyabban lehet tartani bármely képzési lehetőségnél.
Az adatleltárt, átvilágítást, belső szabályzat elkészítését és a tevékenységek nyilvántartását elkészítő szakemberek munkája így egyszerűbb, mint külön-külön egymástól távolabbi önkormányzatoknál – és ez jóval olcsóbb is. A képzés során ezt a lehetőséget is megismerhetik.
Ezekhez ad segítséget a január 14-15-én tartandó képzés.

A képzés tematikája: az alap jogi tudnivalókkal indulva a gyakorlati tennivalók és az egyre bonyolultabb élethelyzetek kezelése, dokumentálása, elemzése során a konkrét megoldások felé haladunk.

Jelentkezés>>>
kérjük bescannelve, aláírva elküldeni az [email protected] címre.

Megközelítés:

BME MTI Mérnöktovábbképző Intézet

1111 Egry József u. 1. “E” ép. 8. emelet 803 terem.

Térkép: https://goo.gl/3Svb2f Megközelítés:4-es Metró Keletiből, Kelenföldről Móricz Zsigmond körtérig, vagy Újbuda kp-ig, vagy 4-es-6-os villamosokon Petőfi híd budai oldal.

Adatvédelem – magyarul

Az adatvédelem egyik legfontosabb szempontja a közérthetőség.
A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség álláspontja szerint a legszélesebb rétegek – azaz a magánszemélyek – felvilágítása csak akkor lehet hatékony, ha az adatvédelmi felvilágosítások, előadások hétköznapi nyelven, a diákoktól a nyugdíjasokig mindenki számára érthetően és értelmezhetően, lehetőleg magyar kifejezésekkel és rövidítések nélkül kerülnek átadásra.
Fontos már az iskolákban megismertetni az adatvédelem alapjait a jövendő felnőttekkel, szükséges az idősebbeket -az egyre aktívabb nyugdíjas internethasználók széles körét is – tájékoztatni a veszélyekről és az adatvédelem lehetőségeiről.
A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség minden erre vonatkozó felkérést lehetőségei szerint teljesít.